NL
Gepubliceerd op 06/03/2023

De CAO 90 bonus

De niet-recurrente resultaatsgebonden bonus, ook wel bekend als de CAO 90 bonus, is een populaire manier om werknemers te belonen voor hun prestaties op het werk. Deze bonus kan op verschillende manieren worden uitgekeerd en biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. In deze blog zullen we de voordelen van de CAO 90 bonus voor beide partijen bespreken.

Wat zijn de voordelen voor werkgevers?

Prestaties bevorderen: 

    • De CAO 90 bonus is een effectieve manier om de prestaties van werknemers te bevorderen. Werknemers zijn gemotiveerder om hun werk goed te doen en betere resultaten te behalen, omdat ze weten dat hun inspanningen zullen leiden tot een financiële beloning.

      Flexibiliteit: 

        • De CAO 90 bonus biedt werkgevers veel flexibiliteit bij het bepalen van de criteria voor de bonus. Werkgevers kunnen de criteria afstemmen op de specifieke doelen en behoeften van hun bedrijf, waardoor de bonus een effectief middel wordt om de gewenste resultaten te behalen. Belangrijk om te weten is dat de RSZ de bonus niet beschouwt als loon voor een maximumbedrag van 3.948 EUR bruto in 2023 per kalenderjaar en per werknemer. Op de bonus wordt een werknemersbijdrage van 13.07% rsz ingehouden. De werkgever betaalt op de bonus een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 33%. Wanneer de bonus netto niet meer bedraagt dat 3.434 EUR in 2023 wordt die door de fiscus vrijgesteld van belastingen.


        Wat zijn de voordelen voor werknemers?

        Financiële beloning: 

          • Het belangrijkste voordeel van de bonus voor werknemers is natuurlijk de financiële beloning. Werknemers die bijdragen aan het behalen van doelstellingen en goede resultaten behalen, kunnen hiermee worden beloond.

          Motivatie: 

            • De CAO 90 bonus kan ook de motivatie van werknemers vergroten. Wanneer werknemers weten dat hun inspanningen zullen leiden tot een financiële beloning, zullen ze gemotiveerder zijn om hun werk goed te doen en betere resultaten te behalen.

            Erkenning: 

              • Het is ook een manier voor werkgevers om werknemers te erkennen voor hun harde werk en prestaties. Dit kan een positief effect hebben op de werknemerstevredenheid en de loyaliteit van werknemers ten opzichte van het bedrijf vergroten.


              Conclusie?

              Al met al biedt de CAO 90 bonus voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Het is een effectief middel om de prestaties van werknemers te bevorderen, terwijl werkgevers tegelijkertijd kosten besparen. Werknemers kunnen worden beloond voor hun harde werk en prestaties, terwijl hun motivatie en loyaliteit worden vergroot. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze bonus steeds vaker wordt toegepast in verschillende bedrijven en sectoren.