NL
Gepubliceerd op 02/11/2023

Verhoog de koopkracht van uw werknemers met de koopkrachtpremie.

In België zien we momenteel stijgende prijzen en een hoge inflatie. Daardoor staat de koopkracht van veel mensen onder druk. Maar er is goed nieuws! De Belgische overheid staat bedrijven met sterke prestaties toe om hun medewerkers een financieel duwtje in de rug te geven. Dit gebeurt in de vorm van een elektronische consumptiecheque, ook wel bekend als de koopkrachtpremie. Het doel? Uw werknemers helpen om essentiële basisproducten aan te schaffen.

Wat is de koopkrachtpremie?

Deze premie heeft als doel de Belgische lokale economie & koopkracht te stimuleren. De koopkrachtpremie stelt werknemers in staat om essentiële en ecologische producten aan te schaffen, gelijkaardig aan producten die aangekocht kunnen worden met maaltijd- en ecocheques. Jij als werkgever kan deze premie vrijwillig toekennen of via collectieve arbeidsovereenkomsten. In sommige sectoren kan toekenning verplicht zijn.

Hoeveel bedraagt deze premie?

Bedrijven met goede resultaten in 2022 kunnen maximaal €500 toekennen, terwijl bedrijven met "zeer goede" resultaten tot €750 kunnen toekennen.

Wat is jouw bijdrage als werkgever?

De werkgeversbijdrage voor de koopkrachtpremie bedraagt 16,5%. De premie is fiscaal voordeliger dan een gelijkwaardige loonsverhoging.

Is de toekenning verplicht?

In bepaalde situaties kan het zijn dat bepaalde bedrijven de koopkrachtpremie verplicht moeten toekennen. De specifieke voorwaarden hiervoor worden vastgesteld tijdens onderhandelingen binnen de paritaire comités op sectorniveau. Deze voorwaarden worden vervolgens opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomsten.

  • Wilt u weten of u verplicht de koopkrachtpremie moet toekennen?
    Contacteer ons!

Voor wie is de premie bestemd?

Zelfstandige bedrijfsleiders komen niet in aanmerking. De premie is alleen bedoeld voor arbeiders en bedienden.

Hoe en wanneer bestellen?

Werkgevers hebben de mogelijkheid om de koopkrachtpremie te bestellen tussen 1 juni 2023 en 31 december 2023. Bij LWB nemen wij graag deze taak op ons en maken hiervoor gebruik van de diensten van Monizze. Wij hebben voor Monizze gekozen vanwege hun onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding, hun volledig digitale aanpak en hun voortreffelijke klantenservice.

Waarvoor kan de premie worden gebruikt?

De premie is geldig bij handelaars die maaltijd- en ecocheques accepteren en kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, zoals voeding, ecologische producten, hernieuwbare energie, openbaar vervoer, en meer.

Waar kunnen uw werknemers deze premie gebruiken?

De Koopkrachtpremie heeft de vorm van elektronische consumptiecheques en is geldig bij grote supermarkten, lokale buurtwinkels en in de horecasector.