NL
Gepubliceerd op 28/04/2023

Doelgroepvermindering

De ‘doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen’ is een federale maatregel, in de vorm van een rsz-vermindering, om werkgevers te ondersteunen bij de aanwerving van hun eerste personeelsleden.

Voorwaarden voor de eerste werknemer

Om te kunnen genieten van de doelgroepvermindering voor de aanwerving van een eerste werknemer, moet je een nieuwe werkgever zijn. Een nieuwe werkgever is iemand die de voorafgaande 12 maanden (dag op dag) geen personeel tewerkgesteld had. Is dat wel het geval, dan heb je geen recht op deze rsz-vermindering.

Om te bepalen of een werkgever een ‘nieuwe werkgever’ is, wordt evenwel nooit rekening gehouden met:

  • jongeren tot 31 december van het jaar dat ze 18 worden
  • leerlingen in het kader van het alternerend leren (= duaal leren)
  • dienstboden
  • flexijob-werknemers die in dienst genomen worden vanaf 1/1/2022
  • gelegenheidsarbeiders in de horeca en in de land- en tuinbouw
  • verenigingswerkers – socioculturele sector en sport – artikel 17
  • alle andere werknemers die niet onder de socialezekerheidswet van 27 juni 1969 vallen, t.t.z. jobstudenten, IBO’ers, vrijwilligers, stagiairs,…

    Bovendien moet men nagaan of de werkgever samen met andere werkgevers geen zelfde technische bedrijfseenheid uitmaakt.

    • Indien hij deel uitmaakt van een simultane TBE waar al een werknemer in dienst is, is de vermindering voor een 1ste werknemer immers niet mogelijk.
    • Indien hij deel uitmaakt van een historische TBE, mag hij geen werknemer vervangen die in de loop van de 12 maanden (dag op dag) voorafgaand aan de indienstneming in dezelfde technische bedrijfseenheid werkzaam geweest is.

    Voorwaarden voor de 2de tot en met de 6de werknemer

    Om de doelgroepvermindering voor de "tweede werknemer" te genieten mag de werkgever sinds ten minste 12 opeenvolgende maanden voorafgaand aan de indienstneming (van dag op dag) op geen enkel moment meer dan één werknemer tegelijkertijd in dienst gehad hebben.

    Op dezelfde wijze mag de werkgever om de doelgroepvermindering voor de "derde (vierde, vijfde, zesde) werknemer" te genieten in de 12 opeenvolgende maanden voorafgaand aan de indiensttreding nooit meer dan twee (respectievelijk drie, vier of vijf) werknemers gelijktijdig in dienst gehad hebben. De tweede, derde, vierde, vijfde of zesde werknemer mag tevens geen werknemer vervangen die in de loop van de 12 maanden (dag op dag) voorafgaand aan de indienstneming in dezelfde technische bedrijfseenheid werkzaam geweest is.

    Bedrag van de vermindering


    1ste werknemer

    Als werkgever in de privésector ben je voor je eerste werknemer vrijgesteld van patronale RSZ-bijdragen tot maximaal 4.000 euro per kwartaal, onbeperkt in de tijd.

    2de werknemer

    • 1550 euro x 5 kwartalen
    • 1050 euro x 4 kwartalen
    • 450 euro x 4 kwartalen

    3de tot 6de werknemer

    • 1050 euro x 9 kwartalen
    • 450 euro x 4 kwartalen

    Dit zijn de bedragen voor voltijdse werknemers met volledige prestaties tijdens het kwartaal. Voor deeltijdse werknemers en werknemers met onvolledige prestaties tijdens het kwartaal zal er een pro rata vermindering toegepast worden.

    De vermindering is niet gebonden aan een bepaalde werknemer. De werkgever kan dus elk kwartaal opnieuw kiezen voor welke werknemer hij de vermindering toepast. Het is dus best mogelijk dat de werknemer die oorspronkelijk het recht opende, niet meer in dienst is.

    De vermindering wordt aangerekend op de patronale basisbijdragen aan de RSZ, en dus niet op de bijzondere RSZ-bijdragen zoals bv. de bijdrage aan een Fonds voor Bestaanszekerheid. 

    Wijzigingen op til vanaf 1/1/24?

    Momenteel wordt er een rsz-vermindering toegekend voor de 1ste 6 werknemers. Vanaf 01/01/2024 wil de federale regering de korting op 2 terreinen beperken:

    • De vermindering voor de 1ste werknemer zou beperkt worden tot maximum 3.100 euro (ipv 4.000 euro)
    • en de vermindering voor de 4de, 5de en 6de werknemer zou verdwijnen.

    Opgelet: Deze beslissingen moeten nog in wetgeving gegoten worden. De beperking van de vermindering voor de 1ste werknemer zou ook gelden voor de reeds lopende verminderingen. Voor de lopende verminderingen voor een 4de, 5de en 6de werknemer wordt verwacht dat er een overgangsregel zou komen.