Persberichten

Slim Zoeken

De ‘kmo-jobindex’ van SD Worx groeide in het derde kwartaal van 2011 met 0,45% tot een recordhoogte van 111,5. De kmo’s zijn echter wel een pak voorzichter geworden voor de toekomst.
Zo worden nieuwe aanwervingen op zijn minst ‘uitgesteld’.
  • De ‘kmo-jobindex’ klokt af op 111,5, een nieuw record.
  • Op 1 jaar tijd kwamen er 2 nieuwe jobs bij op elke 100 kmo-banen.
  • Vooruitzichten 4de kwartaal zijn een stuk lager.

Op jaarbasis klimt de kmo-jobindex nog altijd 2% hoger, wat betekent dat er op elke 100 (voltijds equivalente) kmo-banen twee nieuwe jobs bijkwamen. Tegenover het dieptepunt van de vorige crisis in augustus 2009 stijgt de kmo-tewerkstelling met 4,1%.

01-12-2011 KMO_JOBINDEX

Klik hier om de grafiek in het groot te openen.

We moeten afwachten wat het laatste kwartaal zal brengen, maar er zijn aanwijzingen dat er onweer op komst is. Dat blijkt uit het onderzoek dat SD Worx in oktober uitvoerde naar de tewerkstellingsintentie bij 924 kmo’s in heel België. De Vlaamse kmo’s zien de toekomst heel wat minder rooskleurig in dan enkele maanden geleden. 1 op de 4 kmo’s in Vlaanderen denkt in het laatste kwartaal van 2011 aan te werven. Het vorige kwartaal was dat nog 33,2%, en in dezelfde periode vorig jaar zelfs nog 39,7%. Daarmee lijkt de relatieve hausse in Vlaanderen gestopt te zijn. Enkel in Wallonië blijven de tewerkstellingsverwachtingen zo goed als stabiel (32,5%).

Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant boven

Op het vlak van de jobindex doet Vlaanderen het in het derde kwartaal, voorlopig, wél goed (+0,82%). Alle provincies groeien, maar vooral Oost-Vlaanderen (+1,6%) en Vlaams-Brabant (+1%) springen er bovenuit.

Wallonië achteruit

Het Waals Gewest gaat het derde kwartaal 0,4% achteruit, daar waar het in het tweede kwartaal nog verbluffende resultaten liet optekenen. De structurele tewerkstelling groeide toen met maar liefst 1,4%.

De kleinste kmo’s (met minder dan 20 werknemers) en grootste kmo’s (tussen de 50 en 99 werknemers) hadden het dit kwartaal moeilijk, met respectievelijk een verlies van 0,5% en 0,2%. Het Waals Gewest heeft er daarmee een wisselvallig jaar opzitten: uitstekende kwartalen werden afgewisseld met twee verlieskwartalen. Op jaarbasis geeft dit echter nog altijd een uitstekend resultaat (+2,5%).

Middelgrote kmo's doen het uitstekend in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest doet het dit derde kwartaal (+0,8%) even goed als Vlaanderen. Opvallend is dat in Brussel, net zoals in Vlaanderen, de middelgrote kmo’s (20-49 werknemers) het in dit derde kwartaal bijzonder goed deden: +2% (Brussel) en + 1,2% (Vlaanderen).

De ‘kmo-jobindex’ van SD Worx.
De kmo-jobindex van SD Worx geeft sedert 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

Over SD Worx

SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie Kmo van SD Worx telt 340 medewerkers.
Samen staan ze in voor meer dan 34.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 225.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

LWB Logo Bottom

Bedrijfsinformatie

Doelvoetstraat 7
B-3580 Beringen
tel +32 11 45 60 60
fax +32 11 45 38 49
info@lwb-info.be

Social media

linkedin icoonFacebook icoon


KMO small

LWB is een partner van:  SDWORX