Nieuws

Tijdens Lockdown-biz kunt u ons bereiken:

CONTACTLIJST MEDEWERKERS

Vanaf 1 januari 2014 wordt de eerste onvolledige of onderbroken arbeidsdag wegens ziekte of ongeval niet meer beschouwd als de eerste dag van de periode van 30 dagen gewaarborgd loon. Ten opzichte van de oude regeling zal de werkgever voortaan zo een dag langer gewaarborgd loon verschuldigd zijn.

Het gewaarborgd dagloon: huidig principe

Wanneer een werknemer (arbeider of bediende) tijdens een arbeidsdag ziek wordt of een ongeval heeft en daardoor het werk niet meer kan verderzetten, heeft hij toch recht op zijn volledig dagloon. Dit noemt men het gewaarborgd dagloon voor de onvolledige of onderbroken arbeidsdag.

Deze dag telt ook als de eerste dag van een periode van 30 dagen gewaarborgd loon ziekte. Dit betekent dat de betrokken werknemer gedurende 30 dagen recht heeft op gewaarborgd loon tijdens een periode van afwezigheid wegens ziekte of ongeval.

Twee verschillende schorsingen

Dit gewaarborgd dagloon én de periode van 30 dagen gewaarborgd loon ziekte zijn echter twee verschillende schorsingen, die in principe los staan van elkaar. Toch start de periode van 30 dagen op de eerste onderbroken arbeidsdag. De werkgever betaalt die dag geen gewaarborgd loon ziekte, maar het volledige loon voor de onderbroken arbeidsdag.

Wijziging reglementering als gevolg van het eenheidsstatuut

Vanaf 1 januari 2014 wordt de reglementering rond het eenheidsstatuut van kracht. Een van de gevolgen hiervan is de afschaffing van de carensdag. Hierdoor wordt de onvolledige of onderbroken arbeidsdag niet meer beschouwd als de eerste dag van de periode van gewaarborgd loon.

Zowel voor arbeiders als bedienden kan de periode van 30 dagen gewaarborgd loon ziekte dan ook nooit meer aanvangen op de onderbroken arbeidsdag.

Voorbeeld
Karel werkt van maandag tem vrijdag. Hij wordt ziek op dinsdag 1 juli 2014, en dit in de loop van zijn arbeidsdag. Karel mag van zijn werkgever het werk verlaten. Het medisch attest meldt dat Karel ziek is van 1 juli tot en met 31 juli 2014.

Op 1 juli is de werkgever een gewaarborgd dagloon verschuldigd voor de onderbroken arbeidsdag. De telling van de periode van 30 kalenderdagen gewaarborgd loon vangt dan aan op woensdag 2 juli 2014 en loopt tot 31 juli 2014.

In de oude regeling zou de telling van de periode aanvangen op 1 juli en lopen tot 30 juli. Voor 31 juli zou hij een uitkering van het ziekenfonds ontvangen. Ten opzichte van de oude regeling zal de werkgever dus een dag langer gewaarborgd loon verschuldigd zijn.

Opgelet
Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan gewijzigd worden. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Meer weten over het eenheidsstatuut?

De nieuwe regels rond het eenheidsstatuut zullen een belangrijke impact hebben op de dagdagelijkse praktijk in uw HR-beleid en uw personeelskost. Indien u klant bent van SD Worx, vindt u een uitgebreide informatienota op ons klantenportaal ‘mysdworx’. Indien u geen toegang hebt tot ‘mysdworx’, klik dan hier om de nota te downloaden.

Uiteraard kan u met uw vragen terecht bij uw gewone contactpersoon van SD Worx. Daarnaast biedt SD Worx Learning een leerpakket eenheidsstatuut aan, met twee opleidingen van een halve dag en een legal coach sessie. Tenslotte kunnen onze legal consultants u adviseren over de concrete juridische en budgettaire impact van de wetswijzigingen in uw onderneming (legalconsulting@sdworx.com en KMOConsultancy-Legal@sdworx.com).

LWB Logo Bottom

Beringen

Doelvoetstraat 7
B-3580 Beringen
tel +32 11 45 60 60
fax +32 11 45 38 49
info@lwb-info.be

Dendermonde

Noordlaan 81 bus 1
B-9200 Dendermonde
tel +32 52 22 44 80
fax +32 52 22 13 63
info@lwb-info.be

Social media

linkedin icoonFacebook icoon

 

LWB is een partner van:

SDWORX