NL
Gepubliceerd op 25/04/2024

Vlaamse doelgroepverminderingen: aanpassingen vanaf 1 juli 2024

Vlaamse doelgroepverminderingen oudere werknemers

We maken een onderscheid tussen de doelgroepvermindering voor:

  • de tewerkstelling van oudere werknemers - de zogenaamde 'zittende' werknemers; en
  • de aanwerving van werkzoekende oudere werknemers.

Voor beide verminderingen mag het refertekwartaalloon van de werknemer een bepaald plafond niet overschrijden (13.945,00 EUR/kwartaal of een verhoogde grens van 18.545 EUR/kwartaal in elk 4e kwartaal van het jaar).

Alle werkgevers uit de profitsector met werknemers onderworpen aan alle takken van de sociale zekerheid komen in aanmerking (categorie 1 voor structurele vermindering). Werkgevers uit de social profit-sectoren zijn uitgesloten van de doelgroepverminderingen voor ouderen.

Doelgroepvermindering zittende ouderen

De werkgever kan een vermindering van werkgeversbijdragen toepassen bij tewerkstelling van een oudere die aan alle voorwaarden voldoet. Deze vermindering vereist geen nieuwe aanwerving.

Consulteer de RSZ-instructies voor meer toelichting.

De werkgever kan in de regel gedurende de volledige tewerkstellingsperiode een vermindering genieten. Het verminderingsbedrag is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer op de laatste dag van het kwartaal.

Leeftijd

De werknemer moet een bepaalde minimumleeftijd bereiken op de laatste dag van het kwartaal waarvoor de vermindering wordt toegepast. Zie onderstaande tabel. Sinds 2020 is de leeftijd geleidelijk aan opgetrokken. Bij elke verhoging heeft men overgangsregels voorzien. Vanaf 1 juli 2024 verhogen de minimumleeftijden opnieuw. En vanaf dat moment is ook geen nieuwe instap meer mogelijk.

1/1/24 tot 30/06/24

vanaf 1/7/24

vermindering

maximum/ kwartaal

≥ 61 jaar

≥ 62 jaar

600 euro

≥ 62 jaar

≥ 63 jaar

1.500 euro

Let op! De verminderingsbedragen zijn maximumbedragen per kwartaal. Er wordt een pro rata bedrag berekend voor deeltijders (< 80% tewerkstelling) en voltijders met onvolledige kwartaalprestatie

Uitdoofscenario vanaf 1 juli 2024

Een grote groep min 62-jarigen zit al sinds 2020 in een of andere overgangsmaatregel na eerdere hervormingen. Deze overgangsmaatregelen worden definitief stopgezet op 1 juli 2024. Voor wie op dat moment nog geen 62 jaar is, kan de werkgever niet meer genieten van deze doelgroepvermindering. Ook voor wie 62 jaar is en ouder, komt er een uitdoofscenario: de vermindering blijft uiterlijk behouden tot 30 juni 2028. In dat jaar worden de 62 jarigen immers 66 jaar en bereiken ze daarmee de officiële pensioenleeftijd.

Na 2028 is het natuurlijke uitdoofscenario voltooid en houdt de maatregel definitief op te bestaan.

Doelgroepvermindering aanwerving oudere werknemers

Een werkgever, gevestigd in het Vlaams Gewest, kan bij aanwerving van een niet-werkende werkzoekende van 58 jaar of ouder gedurende 2 jaar (8 kwartalen) genieten van een volledige vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen. Deze regeling geldt sinds 1 januari 2020.

Om in aanmerking te komen voor deze vermindering moet de oudere werknemer voldoen aan een aantal voorwaarden. Consulteer de RSZ-instructies voor meer toelichting.

Uitdoofscenario vanaf 1 juli 2024

Deze vermindering dooft eveneens uit vanaf 1 juli 2024. Voor nieuwe aanwervingen vanaf 1 juli 2024 kan de werkgever geen vermindering meer genieten. Voor oudere werknemers voor wie het recht op de vermindering al geopend was op 1 juli 2024, kan de vermindering nog maximaal 7 kwartalen doorlopen.

Vanaf het tweede kwartaal 2026 houdt deze steunmaatregel definitief op te bestaan.

Vlaamse doelgroepvermindering laaggeschoolde jongeren

Bij aanwerving van een laaggeschoolde jonge werknemer beneden 25 jaar die aan bepaalde voorwaarden voldoet, geniet de werkgever gedurende 2 jaar een doelgroepvermindering.

Consulteer de RSZ-instructies voor toelichting over alle voorwaarden.

Het loon van de werknemer moet lager zijn dan een maximum loongrens.

De loongrens bedraagt:

  • gedurende het eerste jaar: 7.500 EUR/kwartaal;
  • gedurende het tweede jaar: 8.100 EUR/kwartaal.

De doelgroepvermindering wordt toegekend vanaf de eerste indienstneming van de jonge werknemer. De werkgever geniet een vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen gedurende 8 kwartalen.

Uitdoofscenario vanaf 1 juli 2024

Deze vermindering dooft uit vanaf 1 juli 2024. Nieuwe instroom is niet meer mogelijk vanaf 1 juli 2024. Voor laaggeschoolde jonge werknemers die op 1 juli 2024 het recht voor de werkgever al geopend hebben, blijft de vermindering verder van toepassing tot uiterlijk 30 juni 2026.

Vanaf 1 april 2026 houdt deze vermindering definitief op te bestaan.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite