NL
Gepubliceerd op 04/11/2022

Afschaffing medisch attest: treedt in werking vanaf 28/11/2022

De werknemer moest voorheen bij iedere arbeidsongeschiktheid op verzoek van de werkgever een doktersbriefje voorleggen. De verplichting kan ook in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement staan. Een nieuwe wet voorziet de afschaffing van het medisch attest tot driemaal per kalenderjaar voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. We informeerden jullie hier reeds over in onze nieuwsbrief van november.

 Afschaffing medisch attest 

Een zieke werknemer zou tot driemaal per kalenderjaar geen geneeskundig getuigschrift moeten voorleggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. Een collectieve arbeidsovereenkomsten of het arbeidsreglement kan hiervan niet afwijken. 

Ziekte in de loop van de werkdag geldt niet als eerste dag van de arbeidsongeschiktheid. Het gaat dan om een onderbroken arbeidsdag. De werknemer heeft voor deze dag recht op gewaarborgd loon. 

Bij ziekte die start op vrijdag en doorloopt op maandag, gaan we uit van het vermoeden dat de ziekte doorloopt. Het weekend is voor de werknemer in dit voorbeeld een inactiviteitsperiode. In deze situatie zal maandag dus niet opnieuw de eerste dag van ziekte zijn. De werknemer zal voor de ziekte van maandag wel een medisch attest moeten bezorgen. Het is aan de werknemer om eventueel aan te tonen dat het om een andere ziekte gaat. De dokter kan dat attesteren op het medisch attest.

Afwijking voor KMO's 

KMO's kunnen wel nog kunnen afwijken van deze regel. Met KMO's bedoelt men ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen op 1 januari van het kalenderjaar waarin de arbeidsongeschiktheid zich voordoet. Zij kunnen afwijken via een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement. Zij mogen op die manier dus nog wel een ziektebriefje vragen. 

We tellen de 50 werknemers in koppen, dus zowel deeltijdse als voltijdse werknemers gelden als één werknemer. Telkens op 1 januari moet de onderneming de grens van 50 werknemers berekenen. Als de onderneming de grens van 50 werknemers bereikt, zal hij niet langer gebruik kunnen maken van de afwijking. 

Bij gebrek aan nadere definitie is onderneming de economische eenheid of technische bedrijfseenheid, die geëxploiteerd wordt met het oog op winst. Het gaat hier dus niet om de juridische entiteit. 

Verblijfadres melden 

De werknemer moet de werkgever onmiddellijk meedelen op welk adres hij zal verblijven tijdens de arbeidsongeschiktheid. Dat is niet nodig als dat adres al bekend is bij de werkgever als zijn gewoonlijke verblijfplaats. Op die manier blijft een eventuele medische controle mogelijk. 

Verzuimbeleid 

Om misbruik te vermijden is het van belang een goed verzuimbeleid op te stellen in de onderneming. 

Inwerkingtreding 

De maatregelen treden in werking op de tiende dag na publicatie in het Belgisch staatsblad. Dat is op 28 november 2022. De 3 dagen zullen onmiddellijk van toepassing zijn. Er is geen proratisering voorzien.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite