NL
Gepubliceerd op 12/03/2024

Federal Learning Account: uitstel, maar nog steeds onwerkbaar

Na de verplichte opmaak van een jaarlijks opleidingsplan (voor werkgevers met minstens 20 werknemers), en het individuele opleidingsrecht voor elke werknemer (afhankelijk van grootte van de onderneming, en eventuele sectorale bepalingen, tot 5 dagen per jaar), komt er binnenkort voor elke private werkgever een derde opleidingsverplichting: de registratie van alle formele en informele opleidingen in het kader van de arbeidsrelatie in een overheidsdatabank, de Federal Learning Account (FLA).

Hoewel de wet officieel in werking zal treden op 1 april 2024, zal de effectieve verplichting om opleidingen in de FLA te registreren pas later dit jaar vallen. Er zijn immers nog heel wat obstakels te overwinnen om de FLA enigszins werkbaar te maken.

Momenteel is sprake van een uitstel van de plicht om de opleidingen te registreren tot 30 november 2024. Alle werkgeversorganisaties geven echter het signaal dat het project, ook met dat uitstel, volledig onwerkbaar is en werkgevers nutteloos in de kosten jaagt.

Moeizame pilootfase

De doelstelling van de FLA is duidelijk. Een nauwkeurige registratie van wettelijke en sectorale opleidingskredieten, opleidingsrechten en aangeboden en gevolgde opleidingen in het kader van de arbeidsrelatie, zou iedereen een goed beeld moeten geven van de opleidingssituatie in een onderneming en de professionele ontwikkeling van elke werknemer. De algemene leercultuur zou er wel moeten bij varen. Of registratie dat effect echt heeft, is al voer voor discussie.

Maar los daarvan oogt het verhaal nog een pak minder rooskleurig. De FLA brengt zonder twijfel een grote extra administratieve last voor werkgevers met zich mee.

Het zal geen sinecure zijn om alle opleidingsinspanningen – zeker de informele (bijvoorbeeld ‘training on the job’, online cursussen, zelfstudie, …) – intern én in de FLA te registreren.

Ook de juiste registratie van het jaarlijks opleidingskrediet van elke werknemer (de ‘5 dagen’), zal verre van evident zijn. Het gaat hier om het aantal opleidingsdagen (of -uren) waarop de werknemer tijdens het lopende jaar recht heeft, dat varieert in functie van:

  • het arbeidsregime van de werknemer;
  • de periode dat de werknemer tijdens het jaar in dienst is;
  • de grootte van de onderneming;
  • in combinatie met eventuele sectorale bepalingen, waarin van het wettelijk opleidingskrediet kan afgeweken worden.

Hoewel de overheid in principe over alle gegevens beschikt om dat krediet zelf correct in de FLA te registreren, zal dat dit jaar alvast niet gebeuren.

Een beperkte pilootfase met enkele tientallen bedrijven verloopt in elk geval uitermate stroef. Duidelijke instructies ontbreken, vragen en onduidelijkheden blijven deels onbeantwoord, overdracht van grote gegevensbestanden (bijvoorbeeld uit een Learning Management System) blijkt moeilijk, …

Uitstel tot eind november 2024

Dit alles heeft er alvast voor gezorgd dat een vlotte start op 1 april niet haalbaar is. Minister Dermagne heeft gecommuniceerd dat de invoeromgeving voor de FLA en de nodige handleiding(en) weliswaar op 1 april ‘live’ zullen staan, maar dat er een extra uitstel komt.

De tool zal eerst een zogenaamde bètaversie zijn. Vanaf 1 juni 2024 zal de officiële versie dan gelanceerd worden. Nadien zal een periode van 6 maanden aanvangen, waarbinnen de werkgevers de nodige gegevens voor opleidingen in 2024 moeten registreren.

Concreet zou de deadline voor registratie en verificatie van gegevens dus 30 november 2024 worden. Werkgeversorganisaties vinden echter ook dat onhaalbaar, en dringen aan op een verder uitstel. Voor hen moet het hele project terug naar af.

En nu?

Voorlopig is het afwachten. De boodschap langs werkgeverszijde is duidelijk: de administratieve verplichting voor werkgevers die gepaard gaat met de FLA is onuitvoerbaar. Zonder grondige voorbereiding is de FLA onwerkbaar. Het uitstel dat minister Dermagne toestaat, is voor hen geen oplossing.

Of de regering oor zal hebben voor dit signaal, is voorlopig koffiedik kijken. Wordt dus vervolgd…

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite