NL
Gepubliceerd op 27/11/2023

Nieuwe methode verrekening vakantiegeld 2024

Vanaf het vakantiejaar 2024 geldt een nieuwe methode om het vakantiegeld van de vorige werkgever te verrekenen. 

Het Koninklijk Besluit is nu gepubliceerd in het Staatsblad. 

Enkel vertrekvakantiegeld bedienden

De nieuwe methode van verrekening heeft alleen betrekking op de verrekening bij de nieuwe werkgever van het "enkel vertrekvakantiegeld" dat bedienden ontvangen van een vorige werkgever.

Op het moment dat een bediende uit dienst gaat, heeft hij door zijn tewerkstelling recht op betaalde vakantiedagen opgebouwd. Die vakantiedagen kan hij later opnemen bij een nieuwe werkgever. Het vakantiegeld voor deze dagen ontving de bediende al van zijn vorige werkgever in de vorm van een vertrekvakantiegeld. De uitbetaalde bedragen staan vermeld op een vakantieattest opgemaakt bij uitdiensttreding. Een nieuwe werkgever mag het vertrekvakantiegeld - volgens bepaalde regels - in mindering brengen van het door hem te betalen vakantiegeld, als zijn bediende vakantiedagen opneemt op basis van een vakantieattest. Dat heet de verrekening van het vertrekvakantiegeld.

Nieuwe regeling 2024

Het is vandaag een courante praktijk om het (volledige) vertrekvakantiegeld (zowel dubbel als enkel) op één moment te verrekenen. Dit gebeurt meestal in de maand waarin de nieuwe werkgever het dubbel vakantiegeld betaalt. Soms gebeurt de verrekening ook onmiddellijk bij indiensttreding, bijvoorbeeld wanneer de bediende later op het jaar start bij de werkgever, of op het einde van het kalenderjaar.

De verrekening van het vertrekvakantiegeld voor bedienden gebeurt vanaf 2024 in 2 stappen:

  1. bij opname van een vakantiedag op basis van een vakantieattest: aftrek van 90% van het bruto dagloon van de betrokken maand;
  2. in december of ten vroegste in de maand van uitdiensttreding: de eindverrekening. Het gaat hier om eventuele correcties van de aftrek die al gebeurd is in de loop van het vakantiejaar.

Dezelfde aanpassing gebeurt ook voor de verrekening van enkel vakantiegeld (betaald door het vakantiefonds) bij overgang van arbeider naar bediendestatuut.

De verrekening van het dubbel vakantiegeld wijzigt niet. Die verrekening zal nog steeds op één moment gebeuren, in principe wanneer de werknemer zijn hoofdvakantie opneemt.

Informeren bedienden

Vanaf 2024 moet de werkgever zijn bedienden (die een verrekening krijgen) ook uitgebreider informeren.

Werknemers die erom vragen moeten een begrijpelijk overzicht ontvangen over de berekeningswijze en verrekeningsregels. De werkgever informeert zijn bediende via de loonfiche over de aangebrachte correcties in december of de maand van uitdiensttreding.

De verrekeningsmethode moet ook vermeld worden op de vakantieattesten bij uit dienst.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite