NL
Gepubliceerd op 12/12/2022

Reactivering vervallen cheques mogelijk vanaf 1 december 2022

Vanaf 1 december 2022 is het mogelijk om maaltijd-, eco- en/of consumptiecheques waarvan de geldigheidsduur maximaal drie maanden verstreken is, te reactiveren

De werknemer zal hiervoor zelf een aanvraag moeten indienen bij de uitgever van deze cheques (Sodexo, Edenred of Monizze).

Situering 

Een werkgever kan diverse cheques toekennen aan zijn werknemers. Dit kan vrij van socialezekerheidsbijdragen en belastingen gebeuren, mits voldaan is aan een reeks voorwaarden. Eén van die voorwaarden is de beperkte geldigheidsduur van de cheque. 

Een beknopt overzicht:

  • Maaltijdcheques blijven vanaf de toekenning 12 maanden geldig;
  • Ecocheques blijven vanaf de toekenning 24 maanden geldig; en
  • Consumptiecheques (met inbegrip van de coronapremie) zijn te besteden tot 31 december 2022.

Van zodra de geldigheidsduur verstreken is, kan een werknemer zijn cheques niet meer gebruiken als betaalmiddel. Om hieraan tegemoet te komen, werkte de regering een procedure uit om vervallen cheques te reactiveren. 

Reactivering 

Aan de reactivering zijn volgende voorwaarden en modaliteiten verbonden:

  • Binnen 3 maanden na de vervaldatum van de betrokken cheques, dient de werknemer een aanvraag tot reactivering in bij de uitgever.
  • De aanvraag is eenmalig. Men kan een vervallen cheque dus slechts één keer reactiveren.
  • Een eerste verzoek tot reactivering is gratis en dit ongeacht het aantal cheques waarop de aanvraag betrekking heeft. Voor eventuele latere aanvragen tot reactivering kan de uitgever een kost aanrekenen van maximum 5 EUR. Deze kost is te betalen door de werknemer, tenzij in geval van bewezen overmacht.
  • Gereactiveerde cheques hebben een geldigheidsduur van 3 maanden.
  • De uitgevers van de cheques moeten:
    • de reactiveringsprocedure meedelen; en
    • de werknemer bij elke aanvraag informeren over de reactiveringsvoorwaarden.

Vervallen maaltijdcheques, ecocheques en consumptiecheques komen in aanmerking voor reactivering. Ook de reactivering van de coronapremie is mogelijk volgens dezelfde modaliteiten als de consumptiecheque. 

Vrijstelling van sociale zekerheid en belastingen  

Vervallen cheques die volgens deze modaliteiten en voorwaarden gereactiveerd worden, zullen hun sociale en fiscale vrijstelling behouden. 

Het koninklijk besluit dat het sociale luik regelt, verscheen in het Belgisch Staatsblad van 28 november 2022. Ook de fiscale regelgeving zal naar verluidt in dezelfde zin aangepast worden.

 Voorbeeld

Voor cheques die vervallen zijn op 15 september 2022 moet de werknemer uiterlijk voor 15 december 2022 de reactivatie aanvragen. 

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite