NL
Gepubliceerd op 28/02/2024

Vakantierechten arbeiders online raadplegen: toepassing vernieuwd

Welke werkgevers?

Werkgevers die arbeiders, leerling-arbeiders of kunstenaars tewerkstellen en aangesloten zijn bij een vakantiefonds kunnen online de vakantierechten van hun werknemers van het lopend vakantiejaar raadplegen.

De gegevens zijn raadpleegbaar het hele jaar door en worden dagelijks bijgewerkt. Vanaf januari 2024 zijn de voorlopige gegevens voor vakantiejaar 2024 al beschikbaar.

Gedurende het 1e kwartaal zijn de gegevens vaak onvolledig omdat de verwerking van het 4e kwartaal van vorig jaar nog moet gebeuren. Zodra die gegevens beschikbaar zijn, wordt de vakantierekening van de betrokkenarbeiders aangevuld.

Merk op!
De werkgever kan de vakantiegegevens ook raadplegen voor een bediende die tijdens het vakantiedienstjaar in dezelfde onderneming een periode als arbeider werkzaam was. Dit zal echter niet mogelijk zijn als de tewerkstelling als arbeider plaats vond bij een andere werkgever en de huidige werkgever enkel bedienden tewerkstelt.

Waar raadplegen?

Op de portaalsite van de RSZ ‘www.socialsecurity.be is een beveiligde online dienst ' vakantierekening-werkgever' beschikbaar. De werkgever kan daarop inloggen op een beveiligde manier en de gecumuleerde informatie over vakantie van al zijn arbeiders raadplegen.

Het is mogelijk de gegevens in een bestand te exporteren naar de e-Box van de onderneming.

Er is een kleine handleiding beschikbaar op de portaalsite.

Hoe inloggen?

Log in als werkgever op één van volgende manieren:

  • aanmelden met uw Belgische eID (elektronische identiteitskaart) en kaartlezer of itsme-app
  • aanmelden met gebruikersnaam + wachtwoord en beveiligingscode (aangemaakt via e-mail, mobiele app of token);
  • aanmelden met een ander identificatiemiddel erkend op Europees niveau (eIDAS).

De vakantiegegevens van de volledige lijst van arbeiders wordt standaard getoond. Men kan ook via de naam of het rijksregisternummer een bepaalde werknemer opzoeken en zijn gegevens raadplegen.

Welke informatie?

Per arbeider kan een bestandje geopend worden met gedetailleerde individuele informatie inzake vakantie over het lopend vakantiejaar:

  • aantal vakantiedagen in voltijds equivalent in een 5dagen/week (totaal recht op gewone vakantiedagen, reeds opgenomen aanvullende vakantiedagen)
  • bedragen vakantiegeld (bruto enkel, bruto dubbel, totaal bruto en nettobedrag en aanvullend dubbelvakantiegeld);
  • datum storting van het vakantiegeld.

Het gaat om een globaal overzicht per werknemer over alle vakantiekassen heen. Een werknemer kan immers in de loop van het vakantiedienstjaar bij verschillende vakantiekassen aangesloten geweest zijn. De datum van storting kan wel verschillen per vakantiefonds.

Let op!

Bij aanvang van het vakantiejaar gedurende het 1e kwartaal zijn slechts onvolledige gegevens beschikbaar. De verwerking van de kwartaalaangifte van het laatste kwartaal van het vakantiedienstjaar moet immers nog gebeuren.

Het is dus aangewezen bij het begin van het vakantiejaar de vakantierekeningen meerdere keren te consulteren. De rechten zullen mogelijk nog aangevuld worden in de loop van het 2e kwartaal van het vakantiejaar.

De gegevens blijven ter beschikking van de werkgever tot 31 december van het vakantiejaar. Na die datum zijn ze niet langer raadpleegbaar via deze online dienst.

'Mijn vakantierekening' voor de arbeider zelf

De arbeider (leerling-arbeider, kunstenaar, of bediende-ex-arbeider) heeft zelf toegang tot de beveiligde online toepassing ‘Mijn vakantierekening’.

Ga naar het portaal van de sociale zekerheid ‘www.socialsecurity.be’.

Log in als ‘burger ’ op één van de volgende manieren:

  • aanmelden met Belgische eID en kaartlezer en pincode of itsme-app;
  • aanmelden met gebruikersnaam + wachtwoord en beveiligingscode (te verkrijgen via e-mail, mobiele appof token)
  • aanmelden met een ander identifi catiemiddel erkend op Europees niveau (eIDAS)

De arbeider kan zelf zijn vakantiegegevens raadplegen:

  • aantal vakantiedagen;
  • bedrag vakantiegeld;
  • datum storting vakantiegeld (tussen 2 mei en 30 juni van het vakantiejaar);
  • gedetailleerd overzicht van de berekening van het vakantiegeld;
  • samenvatting van de prestaties bij een werkgever en de lonen die in aanmerking komen voor de vakantierechten-berekening.

De arbeider kan online ook volgende acties nemen:

  • zijn rekeningnummer invoeren en/of controleren en/of wijzigingen;
  • een vakantie-attest aanvragen via het invullen van een online formulier (attest bezorgd in de e-Box van de werknemer of per post indien de e-Box niet geactiveerd is) of
  • onmiddellijk een PDF-vakantieattest bekomen in de toepassing ‘Mijn vakantierekening’.