NL
Gepubliceerd op 02/11/2022

Vierde overschrijding overheidsindex dit jaar - prognose indexatiepercentage januari blijft stijgen!

Overschrijding spilindex 

De FOD Economie maakte op 28 oktober de index- en inflatiecijfers voor oktober 2022 bekend. Voor de vierde maal dit jaar heeft het afgevlakte gezondheidsindexcijfer de spilindex van de overheid overschreden. De vorige overschrijdingen dateren van februari, april en juli 2022. 

De huidige overschrijding betekent concreet dat de sociale uitkeringen (werkloosheid, pensioen, ziekte, …) op 1 november 2022 en de overheidswedden op 1 december 2022 voor de 4de maal dit jaar stijgen met 2%. 

Ook een aantal sectorale (minimum)lonen en vergoedingen in de private sector die gekoppeld zijn aan deze overheidsindex, indexeren nogmaals met 2%. 

Vooruitzichten blijven hoog 

Bijzonder in de huidige vooruizichten is dat het indexcijfer van november 2022 waarschijnlijk opnieuw de spil van de overheid zal overschrijden. Zo'n overschrijding heeft steeds tot gevolg dat de maand nadien de sociale uitkeringen en de lonen in een aantal social profitsectoren stijgen, de daaropvolgende maand stijgen de ambtenarenwedden en een aantal andere (social profit)lonen en vergoedingen. Op die manier zal december 2022 niet alleen de tweede maand zijn na de overschrijding in oktober 2022, maar ook de eerste maand na de overschrijding van november 2022. 

De inflatie blijft de komende maanden waarschijnlijk hoog. Volgens de prognoses voorzien we in de eerste helft van volgend jaar nog verschillende overschrijdingen van de spilindex van de overheid. 

Ook in sectoren waar de lonen jaarlijks in januari indexeren, stijgt de indexprognose! 

Ter illustratie: we voorzien momenteel in het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC 200) een indexering van de lonen in januari 2023 met ruim 11,5%

Pas bij de publicatie van het indexcijfer van december 2022, zullen we voor het PC 200 het definitieve indexpercentage kennen.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite