NL
Gepubliceerd op 28/02/2024

Vrijstelling doorstorting BV steunzones: Vlaanderen kondigt 4 nieuwe steunzones aan


Werkgevers die in steunzones investeringen doen met het oog op jobcreatie, kunnen ervan vrijgesteld worden om 25% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing (BV) door te storten aan de schatkist. Uiteraard moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn.

Momenteel zijn er drie steunzones in Vlaanderen afgebakend en vier in Wallonië.

De Vlaamse regering kondigt 4 nieuwe steunzones aan. De inwerkingtreding zou gepland zijn uiterlijk op 1 november 2024.

Vrijstelling doorstorting BV steunzone in een notendop

Werkgevers die in steunzones investeringen doen met het oog op jobcreatie kunnen ervan vrijgesteld worden om 25% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing (BV) door te storten aan de schatkist.

De bedrijfsvoorheffing heeft betrekking op de bezoldiging van elke nieuw gecreëerde arbeidsplaats gekoppeld aan de investering. En dit gedurende 2 jaar na creatie van de nieuwe arbeidsplaats.

De toepassingsvoorwaarden en mogelijkheden om te genieten van deze vrijstelling verschillen tussenmiddelgrote ondernemingen of Europese KMO's en de andere (grote) ondernemingen. Zo moet de extratewerkstelling moet wel gedurende 3 jaar (MO of Europese KMO’s) of 5 jaar (andere ondernemingen) behouden blijven.

Bovendien, komen grote ondernemingen enkel in aanmerking voor deze steunmaatregel indien zij bijkomend ook gelegen zijn in gemeenten die door Europa zijn opgenomen op de 'Regionale Steunkaart 2022-2027'.

Let op! De grootte-criteria van een middelgrote ondernemingen of Europese KMO stemmen niet overeen met de grootte-criteria van een kleine vennootschap in het vennootschapsrecht (cfr. art. 1:24 WVV). De grootte-criteria van een middelgrote onderneming kan je terugvinden in art. 2 § 1, 4°/1 WIB92.

Bovendien, is de regeling gekoppeld aan het naleven van een aantal formaliteiten zoals een aanvraag bij aanvang en het bewijs van het behoud van de extra tewerkstelling via de vennootschapsaangifte door middel van het formulier 274-APT.

Huidige of lopende steunzones

Momenteel zijn er drie zones in het Vlaams Gewest afgebakend:

  • de bedrijventerreinen binnen een straal van 40 km rondom Ford Genk;
  • de ondernemingen gelegen binnen een straal van 40 km rond de vestigingen van Philips en Heinz in Turnhout; en
  • de bedrijventerreinen binnen een straal van 40 km rondom de gemeente Zaventem-Vilvoorde.

De erkenning van de Vlaamse steunzones loopt voor de zone Genk en Turnhout tot uiterlijk 31 oktober 2024 en voor de zone Zaventem en Vilvoorde tot uiterlijk 31 mei 2028.

Om te weten te komen of een bepaald adres zich al dan niet in een Vlaamse steunzone bevindt, of om een correct beeld te krijgen van de steunzone is het aangewezen om de door het Vlaams Gewest ontwikkelde webapplicatie Geopunt (www.geopunt.be) te raadplegen. Aan de hand van een specifiek adres of een perceelnummer kan worden opgezocht of een bepaald adres of perceel effectief in een steunzone gelokaliseerd is. Let op, de nieuwesteunzones zijn nog niet toegevoegd.

Het Waals Gewest heeft vier steunzones afgebakend binnen een straal van 40 km rond de volgende sites :

  • Seraing (de site van Arcelor Mittal);
  • Sambreville (de site van Saint Gobain Sekurit);
  • Charleroi (de site van Caterpillar);
  • Frameries (de site van Doosan).

De Waalse steunzones blijven erkend tot 30 april 2025.

Nieuwe steunzones

Het Vlaamse Gewest kondigt 4 nieuwe steunzones die zicht situeren in/rond

  • Limburg (zone rond Lanaken);
  • de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse);
  • de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde);
  • West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke).

De looptijd van deze steunzones bedraagt zes jaar en zou uiterlijk ingaan vanaf 1 november 2024.

Moment van indiening van aanvraagformulier is cruciaal

Om van deze vrijstelling doorstorting van bedrijfsvoorheffing te kunnen genieten, moet voorafgaand een aanvraagformulier ingediend worden. De aanvraag moet gebeuren tijdens de looptijd van de steunzone én voor het einde van de looptijd van een steunzone. Als een aanvraag tijdig wordt ingediend, dan kan de vrijstelling verder genoten worden, ook na deze einddatum.

De aanvraag moet wel ingediend worden uiterlijk binnen de 3 maanden na voltooiing van de investering (d.i. het moment van ingebruikname van de investering), maar best vooraleer de extra werknemers in dienst komen. Een werknemer is immers maar nieuw in het kader van deze regeling indien het totaal aantal werknemers verhogen t.o.v. het gemiddeld aantal werknemers over 12 maanden voorafgaand aan de maand van indiening van de aanvraag.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite