NL
Gepubliceerd op 22/01/2024

Werkhervattingspremie voor progressieve werkhervatting na ziekte stijgt van 1.000 naar 1.725 EUR

Bedrag

Voor werknemers die het werk progressief hervatten met toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds, kan de werkgever vandaag een werkhervattingspremie krijgen van 1.000 euro.

Dit bedrag stijgt naar 1.725 euro voor progressieve werkhervattingen die ten vroegste vanaf 1 januari 2024 erkend zijn door de adviserend arts, alsook ten vroegste vanaf die datum aanvangen.

Voorwaarden

Aan de voorwaarden is niks gewijzigd:

  • Het gaat om werknemers die minstens 1 jaar arbeidsongeschikt zijn; (Het is niet van belang dat de werknemer bij de aanvang van de arbeidsongeschiktheid al dan niet gebonden is door een arbeidsovereenkomst met de werkgever die de aanvraag voor de premie indient.)
  • De progressieve werkhervatting vindt plaats in de periode van 1 april 2023 tot 31 maart 2025. Ze bestrijkt minstens 3 maanden, gelegen vóór 1 oktober 2025.
  • De progressieve werkhervatting kadert in: een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of bepaalde duur > 3 maanden, een overeenkomst alternerende opleiding, een tijdelijke aanstelling in een onderwijsinstelling of andere instellingen, een statutaire benoeming of een stage met het oog op een statutaire benoeming.

Uitgesloten zijn werkhervattingen in het kader van:

  • een tewerkstelling buiten het normale arbeidscircuit in het paritair comité voor beschutte, sociale en maatwerkbedrijven (PC 327);
  • een flexi-job;
  • gelegenheidswerk;
  • een lopende tewerkstelling die enkel onderworpen aan de sector geneeskundige verzorging voor wat betreft de ziekte- en invaliditeitsverzekering;
  • een tewerkstelling als vrijwillig brandweerman, vrijwillig ambulancier of vrijwilliger van de civiele bescherming.

Aanvraag

De aanvraag moet online gebeuren naar het Nationaal Intermutualistisch College (https://rtwp.intermut.be/cin/rtwp).

Opgelet!

 Deze bespreking geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite